Kérdésed van? Segítünk! +3618774865 +36203253969

10 tipikus hiba

Ha gyorsabban és hatékonyabban szeretné elérni a zsírégetési célt, érdemes a következő  téves gondolatokat elfelejteni és egy jobban átgondolt elvet alkalmazni a kívánt terv elérése érdekében. Habár a cikkben szereplő téveszméket leginkább a Hölgyek követik el,  az Urak számára is elgondolkodtathatóak lehetnek a következő sorok.

Hasznos tanácsok:

−    Minden nap azonos időpontban mérjük meg testsúlyunkat!
−    Napi szinten rendszeresen fogyasszon hasznos tápanyagokban gazdag ételeket kis adagokban!
−    Reggelizzen maximum 45 percen belül az ébredésétől számítva!

Alapvetően férfiak számára készítek étrendeket és edzésterveket eltérő edzési célok elérése érdekében, ám az utóbbi időben egyre nagyobb igény érkezett Hölgyek részéről a hasonló problémák kezelésére. A nembéli különbségek az edzések jellegében is megmutatkoznak, így a férfiak számára már bevált elveket némiképpen módosítva kell  alkalmazni a „gyengébb nem” esetében.

Hosszútávú tapasztalatokra alapozva, melyek megfigyeléseken és beszélgetéseken nyugszanak, kijelenthető, hogy a Hölgyek egyaránt elkövetik a következő hibákat az edzettségi szintjüktől függetlenül is.

Hiba lenne kijelenteni hogy ezek a téveszmék kizárólag a Hölgyek esetében őshonosak,  mégis leginkább ők követik el ezeket. Hasonló téveszmékkel találkozhatunk a különböző médiában, így ezeket viszonylag nehéz eloszlatni, most erre próbálok kísérletet tenni.

1. Fogyni akarok!

Amikor táplálkozásról és edzésről beszélgetünk (Hölgyek és Urak esetében egyaránt) sok esetben valóban ez a cél lebeg a szemünk előtt. A túlsúlyos emberek esetében valóban tanácsos megszabadulni jelentős mennyiségű felesleges testsúlytól (nemtől függetlenül) hogy életünket egy egészségesebb pályára állítsuk, ám ezekben az esetekben igazán a felhalmozott testzsírtól szeretnénk leginkább megszabadulni a súlycsökkentés helyett. Van különbség a két eset között?

Ha csökken a testsúlyunk akkor nem reális az, hogy a nem kívánt zsírpárnáktól is megszabadulunk? Nos, ez nem minden esetben igaz! Számos esetben fordul az elő, hogy ha az aerob (cardio) edzéseket a súlyzós tréningekkel párosítva valósítjuk meg akkor az izomtömeg növekedése mellett lecsökken a testzsír százalékunk – a mérleg mégsem mutat egy dekával sem kevesebbet, esetenként nehezebbé is válunk! Röviden összefoglalva: ne törődjünk a testsúllyal, ha ugyanakkor látványosan csökken a testzsír százalék és javul az általános állóképesség! Sokkal inkább figyeljünk oda a problémás helyeken mért testzsír százalékra és a tükörben látott hasonmásra!

2. Már megint híztam!

Már megint a mérleg! Sok Hölgytől hallottam már, hogy hízott és ezt a mérleg is egyértelműen mutatja. Számos tényező hatására a mérőműszer egészen más értékeket mutat ugyanannál a személynél. Vegyünk egy nagyon egyszerű példát: próbáljunk meg mérlegre állni közvetlenül ébredés után üres gyomorral és tegyük ugyanezt egy kiadós ebéd után – bizonyára eltérések lesznek a mért eredményekben! A bennünk lévő folyadék mennyisége szintén eltérésekre kényszeríti a mérleget, mindezek ciklikus és normális folyamatok, aggodalomra semmi ok! Azt tanácsoljuk, hogy heti szinten csak egyszer mérjük meg testsúlyunkat és a következő mérés is körülbelül ugyanabban az időben történjen azonos körülmények mellett! A mért eredmények hosszútávon nyernek igazi jelentést.       

3. Diétázom!

Sok nő számára a diéta valóságos akadály a kívánt cél elérésében, mindjárt két tényező is gátat vet a várt fejlődésnek: az egyik a diéta során kialakuló drasztikus kalória megvonás a szervezettől, a másik pedig a diéta időpontjának ismert végnapja. A diéta jelentéséből adódóan egy korlátozott ideig tartó jelentős tápanyag megtagadás a szervezettől. Számos divatlap motivál erre bennünket, (Ezért is nem sorolom ezeket a média kiadványokat az egészségre jótékony hatással bíró alkotások közé!) az ígért eredmény azonban igencsak tiszavirág életű! Ezen eljárások arra utasítanak minket hogy teljesen nélkülözzük az eddigi kedvenc ételünket és birkózzunk meg az éhséggel, az eredmény a rendszeres koplalásban jelentkezik, melyeket vélhetőleg később mérhetetlen mennyiségű táplálék bevitellel „gyógyítunk”.     

A diéta másik átka az ismert vég. Mivel a diéta időben pontosan behatárolt, így ugyanezt lehet majd elmondani annak eredményéről is! Mikor végre a szervezetet sikerült teljesen a padlóra küldeni az intenzív koplalással, úgy érezzük, most már megérdemlünk valami különlegeset, amit már régóta nem kaptunk meg. Az esetek jelentős részében előkerülnek a kalória bombák, amire a szervezet testzsír felhalmozással válaszol. Hamarosan ismét visszakapjuk az átkos alkatot, nem ritka esetben még a kiindulástól is rosszabb lesz a helyzet. A pillanatnyi eredményekre visszagondolva sok esetben ismét belépünk az ördögi körbe …

A tanácsolt megoldás az előbb ismertetett módszer helyett: egy olyan táplálkozási szokás kialakítása, amely során a szervezetbe a szükséges tápanyagokban gazdag táplálékot viszünk be kis adagokban, gondosan elosztva azokat a nap különböző időszakaira, melyek között megvan a szükséges szünet a bevitt táplálék teljes megemésztésére!

További segítség az edzés megjelenése a helyes táplálkozás mellett. A tréningek ne legyenek túlságosan intenzívek és legyen rájuk jellemző a változatosság, így megelőzhetjük a lehetséges sérülések kialakulását és az unalom megjelenését. Az étkezéshez hasonlóan az edzések is kövessék nyomon további életünket!

4. Keress az edzőteremben az elliptikus edzőgép közelében!

Számos Hölgy mérhetetlen csodálattal adózik az elliptikus edzőgépeknek. Ez a rögeszme  nagy valószínűség szerint arra alapozódik, hogy a cardio edzések hatásosak a zsírsejtek lebontásában és erre bármilyen aerob edzőgép alkalmas.

Először is érdemes leszögezni, hogy egy jól megtervezett étrend, melyet egyaránt kiegészítünk aerob és súlyzós edzésekkel sokkal hatásosabb mint a koplalás vagy csak a  puszta cardio tréning. De ez még nem minden!

Számos tudományos kutatás kimutatta, hogy bár az elliptikus edzőgép használata kíméli meg leginkább az izületeinket, közel sem annyira hatásos, mint egy futópad, egy evezőgép, vagy éppen egy edzőkerékpár. Még kevésbé lehet összehasonlítani a zsírégető képességét az úszással vagy az intenzív kocogással! A probléma abban keresendő, hogy az elliptikus edzőgépek nem képesek jelentősen megemelni a pulzusunkat és ezáltal nem égetünk el elegendő kalóriát/zsírt. Ez azért van, mert az edzőgépen végzett mozgást jelentősen segíti a test lendülete és kevésbé kell megküzdenünk a korábban említett edzőgépeken fellépő terheléssel. Az elliptikus trénerek hónapokon át tartó használata is csak közepes eredményeket hoz, az előbb leírt sorok világosan indokolják ezt.

5. Kell egy kis zsírégető!

Ismeri a Yohimbe készítményt és tudja hogyan hat a szervezetre? Tudja mennyi vita volt az effedrin használatával kapcsolatban? Talán túl sok koffeint visz be a szervezetébe? Ha nincs tisztában ezen készítmények hatásairól akkor miért terheli vele magát napról napra?

Mielőtt ezen készítmények bármelyikét is használná, konzultáljon szakorvossal! Csak akkor szabad ezen kiegészítőket használni, ha az egészségével nincs semmilyen probléma. A zsírégető készítmények képesek csökkenteni a testzsír százalékot és segíteni a fogyást mert a szervezetet erre készteti – felgyorsul az anyagcsere, ugyanakkor jelentős  terhelést adnak szerveinknek, mint például a szívnak.

A zsírégető készítmények csak segédeszközök, az intenzív edzés és a helyes táplálkozás szintén nem elhanyagolható! Nincs olyan „csodaszer” amely az előbb említett két dolgot helyettesítené! Röviden összefoglalva: a zsírégető készítményeket csak a megengedett dózisban szabad használni orvosi javaslatra helyes táplálkozás és az előírt tréningek mellett.

6. Salátát kérek!

A saláták ideális esetben hasznos tápanyagban gazdagok, telített zsírsavakban és egyszerű szénhidrátokban szegények. A kulcsszó itt az „ideális eset”, ugyanis számos embert látok olyan szendvicset fogyasztani ahol a saláta tocsog a majonézben, szalonnadarabokkal van vegyítve és más adalékokkal van ellátva – ezek bővelkednek zsírban és kalóriában. Ilyen esetben nem csak a diéta borul fel, nem is lakunk jól.

Ha igazán egészséges salátát szeretne készíteni, akkor olyan alapanyagokat válasszon (brokkoli, spenót, paradicsom) melyek hasznos tápanyagokban gazdagok és kalória szegények. Szintén hasznos kiegészítő lehet a sovány fehérje, a bab, diófélék, díszítésként és az íz fokozására pedig a zsírban szegény sajt. Fontos hogy asaláta ízletes és változatos legyen!  

7. Kihagynám a reggelit!

Egyre több tudományos tanulmány eredménye az, hogy ha a reggelije a szükséges arányban tartalmazza a fehérjét, a szénhidrátot és az egészséges zsírt akkor a szervezet sokkal több zsírt képes elégetni, mint ha egyáltalán nem fogyasztana reggelit. Miért?

Egy kellemesen átaludt éjszaka után az egyén anyagcseréje jelentősen lelassul, a szervezet alvás közben csak nagyon kevés kalóriát éget el. Az lenne a javaslatom, hogy úgy gondoljon az első étkezésre, mint egy szikrára, mely beindítja az anyagcserét és felgyorsítja azt. A reggeli képes meghatározni a napi zsírégetés mennyiségét és ami legalább ennyire fontos: egy jól összeállított, a szükséges tápanyagokban gazdag első étkezés segít abban, hogy ne együk túl magunkat a nap folyamán!

Igaz, hogy a reggeli kihagyása egy 0 kalóriás táplálék bevitel, de ugyanakkor elősegíti azt is, hogy a nap folyamán jelentős mennyiségű kalóriát vigyünk be a szervezetbe vélhetőleg nem a legegészségesebb forrásokból.

Ezért aztán ha a cél a zsírégetés és a nem kívánt súlytöbblettől való megszabadulás, azt tanácsolom hogy vigyen be a szervezetébe tápanyagban gazdag reggelit az ébredéstől számított 45 percen belül! Ilyen lehet egy adag zsírszegény joghurt és néhány szem gyümölcs, belátható, hogy a „nincs időm reggelizni” kifogás teljesen nevetséges!

8. Csinálok néhány fekvőtámaszt hogy leégessem a zsírt a felkaromról!

Néhányan arra esküsznek, hogy a fekvőtámaszok segítenek eltüntetni a felkar hátsó részén lévő zsírréteget, mások pedig a hasprés gyakorlatát részesítik előnyben hogy kivillanjanak a hasizmok, azoknak akiknek a hátsó testrészeiken kialakult a narancsbőr sok esetben a kitörés gyakorlatát végzik.

Függetlenül a testrésztől és a gyakorlattól, ezeket közös néven akár helyi zsírégetésnek is nevezhetnénk. Ebben az esetben egy izoláló gyakorlatot végzünk, mely segít az adott terület/izomcsoport átformálásában – csakhogy a gyakorlatban ilyen nem létezik!

Nem lehetséges csupán egy ponton zsírt égetni! Az izoláló gyakorlatokról az mondható el hogy erősítik az adott területen lévő izmot, izmokat – ám a körüllevő zsírpárnákat csupán akkor vagyunk képesek eltüntetni, ha a szervezet kalória deficites állapotban van. (a szervezet több kalóriát éget el, mint amennyit magához vesz)  

Ezért is van az, hogy akik már kiformált hasizmokkal rendelkeznek azt mondják: nem a hasprés tette az izomzatot ilyenné. Ugyanez igaz a többi izomcsoport esetén is, a sikerhez vezető út a kevesebb kalória bevitel és a fokozottabb mennyiségű aerob (cardio) gyakorlat végzése.

9. Nem akarok súlyt emelni – túlságosan is izmos leszek tőle!

Különösen a Hölgyek vallják azt, hogy a súlyzós edzések végzése túlságosan is izmossá teszi őket, ezért aztán kerülik is az edzőterem azon részét ahol súlyzós edzéseket lehet végezni, legyenek azok gépek vagy éppen szabad súllyal kivitelezhető gyakorlatok.

A tévhit, mely ellen elég nehéz küzdeni azon alapul, hogy a magazinokban látható extrém izomtömeggel rendelkező személyek szinte kivétel nélkül valamilyen edzőgép vagy súlyzó  környezetében vannak lefotózva. Ez valójában csak az igazság fele.
Tényleg igaz az hogy a rendszeres, nagy súlyokkal és a hozzájuk tartozó magas pihenőidővel végzett tréningeknek köszönhetően az izomtömeg látványosan fejlődik. Azonban ehhez számtalan edzést kell elvégezni. Elmondható, hogy a kis terheléssel (a maximális terhelés 40-50%-a mellett) és magas ismétlésszámmal végzett tréningek esetén az izomtömeg sokkal inkább formálódik, mint növekszik.

10. Ez a táplálék csökkentett zsírtartalmú, nem gond ha sokat eszek belőle!

Szeretnék két különböző dolgot megosztani Önökkel ezzel a témával kapcsolatban. A termékeken található „csökkentett zsírtartartalom” címke még nem utal arra, hogy az adott táplálék kalóriában is szegény lenne!

Nézzünk egy szemléltető példát: ha egy bizonyos termék egy adagja a napi zsír szükséglet 60%-át fedezi és mindössze 30%-os zsír tartalmú, akkor az már alacsony zsírtartalmú termékként kerül forgalomba, nem ritkán olyan marketing tartalom mellett, mint „a korábbi zsírtartalom fele”.

Az igazság az, hogy egy adagra levetített 30%-os zsírtartalom egyáltalán nem kevés, jóval több annál, hogy a zsírégetési célt szolgálná! Sokkal inkább a helyes úton járunk akkor, ha a tápanyag bevitele előtt azt vizsgáljuk meg, hogy milyen arányban tartalmaz az fehérjét, szénhidrátot, illetve zsírt és hogy ezen alkotóelemek milyen forrásból származnak. Ezenkívül a zsírégetési cél nagymértékben függ a napi szinten bevitt kalóriáktól. Bármilyen furcsa is, de sokkal jobb eredmény érhető el 500 kalóriányi valóban alacsony zsírtartalmú táplálék bevitele esetén, mint ha csupán 100 kalóriát fogyasztanánk magas zsírtartalmú ételekből, italokból! Érdemes ezt szem előtt tartani.  

Ajánlatunk:

Nutrend zsírégető készítményekNutrend T- Meal Fruity
A Nutrend T-Meal Fruity alkalmas súlycsökkentésre, alakformálásra. Összetett, kombinált összetételének köszönhetően gyors, látványos eredményeket produkál.


Bővebben...