Kérdésed van? Segítünk! +3618774865 +36203253969

Hogyan válasszak futópadot?

Hogyan válasszak futópadot?

2017.02.02 10:07

Futópad motor: Lóerő (LE) és a maximális sebesség Azonos sebesség mellett egy erősebb futópad motor természetesen kiegyensúlyozottabban működik, mint egy gyengébb. A futópad gyártók kétféle paramétert használnak a technikai adataiban: a megengedett legnagyobb felhasználói, és az ajánlott felhasználói testúlyt, ami a futópad motor teljesítményétől függ, ezért figyeljünk mindig arra, hogy a testsúlyunknak megfelelő motorteljesítményű futópadot válasszunk. Ha a maximális sebesség döntő szempont számunkra, ügyeljünk arra, hogy bőven hagyjunk magunknak fejlődési lehetőséget a futópadnál megadott maximális sebesség eléréséig. Otthoni futópadok általában "DC" egyenáramú motorral vannak felszerelve, de vannak egyes futópad gyártók, pl. a BH Fitness, NordicTrack, aki a professzionális edzőtermi futópadok-ra jellemző "AC" váltakozó áramú erősebb és hosszabb élettartamú motorokat építették bele egyes otthoni futópadokba is. Keressük a kiválasztandó futópad technikai adatai között a maximális felhasználható testsúly adatot.

Futófelület nagysága A nagyobb és szélesebb futófelülettel növekszik a futás komfortja és a lépés biztonsága. Minél magasabb a felhasználó, ami meghatározza a lépéstávolságot, annál hosszabb és szélesebb futófelület ajánlatos vásárolni. Ha ezt látjuk a futópad technikai adatai között: 51X150 cm, akkor az első szám a futószőnyeg szélességét, míg a második a hosszúságát jelenti, amin futni fogunk. 170 cm feletti magasságnál ajánlott az 51 cm futószőnyeg szélességtől nézelődni.

Izületkímélő rendszer Az otthoni futópad gyártók többsége már használja a napjainkban már alapnak számító izületkímélő rendszert a futópadok esetében. Nagy jelentőséggel bírnak ezek a rázkódást, ütést elnyelő futófelületek. A BH Fitness, NordicTrack, ProForm, OMA és a  LifeGear futópadok saját szabadalom alapján kifejlesztett, teljesen ízületkímélő rendszerrel rendelkeznek.

Manuális illetve elektronikus dőlésszög beállítás A belépő szintű futópadoknál a dőlésszöget csak manuálisan, a futópad elindítása előtt, kézzel lehet beállítani. Programozható (elektronikus) dőlésszög beállításnál az edzés során egy gombnyomással lehet változtatni a dőlésszöget,  így futópad márkájától  függően akár 10-15%-os hegyre futás is megoldható. Létezik kifejezetten hegyi futópad (NordicTrack Incline tréner), ami tud akár 40% dőlészszöget is. 

Helyigény (összecsukható vagy nem összecsukható) a legtöbb otthoni futópad összecsukható egyetlen könnyed mozdulattal. Gázrugóval vannak ellátva, ami a fel/le mozgatást megkönnyíti. A futópad függőleges helyzetbe állítható. Az összehajtással a futópad helyigénye jelentős mértékben csökkenthető, valamint a futópad mozgatása egyszerűbben és könnyebben kivitelezhető.
Az edzőtermi futópadok nem összehajthatóak. 

Programok Egyes futópadok tartalmaz gyárilag beállított edzésprogramokat,  amik a terhelést, vagyis a sebességet és az emelkedést a felhasználónak nem manuálisan kell állítani, hanem azt a kiválasztott programnak megfelelően a futópad automatikusan szabályozza. A különböző programok a futás során sokoldalúságot biztosítanak, ezáltal növelik az edzés motivációt. Néhány futópad még a felhasználó által szerkesztett 1-2 saját edzésprogramját is tárolni tudja.

"HRC" pulzusszám alapú edzésprogramok  A futópadok többsége rendelkezik a pulzus mérésére szolgáló szenzoros kézi pulzusmérő rendszerrel, ahol általában a futópad kapaszkodóján lévő pulzusmérő érzékelőit mindkét kézzel megfogva információt kapunk a pillanatnyi pulzusunk  alakulásáról. Futás közben mérve nem ad pontos értéket. A pulzusmérés fejlettebb formája, mikor nem kell futás közben a kapaszkodót markolni, hanem a mellkasunkra helyezett pulzusmérő segítségével (HRC öv) lehet EKG pontosságú információhoz jutni a pulzus folyamatos változásáról, úgy, hogy a futópad kijelzője a rádió frekvencián továbbított jelét érzékeli. Több pulzusmérő óra gyártó HRC mellkasöv jeladó rendszere (pl. Polar óra) kompatibilis a futópadokkal. Ez változhat, ezt minden esetben kérdezze a futópad értékesítőtöl. Azok a futópadok, amik tudják a HRC programot mellkasöves pulzusmérő öv alapján, azok a korhoz, nemhez, magassághoz, testsúlyhoz és bizonyos edzési célokhoz (például teljesítménynövelő edzéshez, zsírégetéshez, stb.) alkalmazkodóan a futópad számítógépe meghatározza a futó számára leginkább megfelelő pulzusszámot, illetve pulzustartományt.

Interaktív tréning (a jövő megérkezett) A legnagyobb futópad gyártók, így a BH Fitness, NordicTrack tervezésének köszönhetően a jövő futópad tecnológiája ötvöződik a multimédiás szórakozással és az egészséges mozgással. Új koncepciójukban: 100%-ban interaktív, 100%-ban motiváló, és 100%-ban egészséges. Edzés közben használhat számtalan futópad edzésprogramot, nézhet filmet, televíziós műsort, böngészhet online kedvenc közösségi hálóján, ellenőrizheti az e-maileket, vagy hallgathatja a zenéit Bluetooth rendszeren keresztül ... miközben edzését végzi. Idő vagy unalom már nem mentség, hogy ne mozogjon.

Természetesen ezek a interaktív edzésprogramok napról napra fejlődnek, és elérhetőek újabb és újabb futópadhoz használható változatos és sokoldalú programok. Mint minden alkalmazásnál, ennél is figyeljünk oda, hogy melyik applikáció ingyenes és melyik fizetős. 
A lehetőségekről kérdezze a futópad értékesítőt.

Válogass minőségi futópad kínálatukból! Futópad termékek vásárlás (LINK)


Futópadok nagy választékban a Sport8-tól