Kérdésed van? Segítünk! +36-1/877-4841

Megfelelő pulzusszám - a Karvonnen képlet

A nyugalmi pulzus meghatározása:

A Karvonnen képletből származó pulzusértékhez ismernünk kell a nyugalmi pulzusunkat.  A nyugalmi pulzust a csuklón vagy a nyaki ütőéren kell mérni egy percig a szívverések megszámolásával. A mérést közvetlenül ébredés után kell megmérni üres gyomorral! A nyugalmi pulzus értéke meghatározza az aerob állóképességünket.

Ha ez az érték alacsony, akkor jó az állóképességünk. Az átlagos nyugalmi pulzusérték 72, egy marathoni futó nyugalmi pulzusa 40, vagy akár ez alatti érték is lehet. Magas lesz a nyugalmi pulzus értéke, ha az aerob állóképességünk gyenge, vagy ha túledzettük magunkat.

A becsült maximális pulzusérték kiszámítása:


Ez a pulzusérték mutatja, az edzés során lévő pulzus becsült értékét. Ennek pontos értékét akkor kapjuk meg, ha egy futópadon végzünk tesztet, úgy hogy annak dőlésszöge fokozatosan emelkedik. A teszt a felhasználó teljes kifáradásáig tart.
    
Kiszámítása: 220-ból a kor száma.
Egy 30 éves felhasználó esetén ez 190.

HRR érték kiszámítása:

A HRR érték a maximális pulzusérték és a nyugalmi pulzus különbsége.
Ha a nyugalmi pulzus 58, akkor a HRR: 190-58 = 132
Válasszon ki egy intenzitási szintet az alábbi táblázatból:

Százalék érték: Nehézségi szint:
60 % - 65% Átlagos
65% - 70% Enyhén nehéz
70% - 75% Közepesen nehéz
75% - 80% Nehéz


Az intenzitási szint kiválasztása az aerob állóképessége alapján történjen!

Vegye a HRR érték a választott intenzitási szint százalék értékeit:


Kezdők esetén :

Alsó érték: 132 x 0.6 = 79
Felső érték: 132 x 0.65 = 86

Adja össze a nyugalmi pulzust és a HRR-ből számított százalék értéket:

Alsó érték:   58 + 79 = 137
Felső érték: 58 + 86 = 144

A javasolt zsírégetést biztosító pulzus értékek: 137 – 144

Fontos, hogy mindig az Önnek kényelmes pulzusértéken tréningezzen! Ha túl könnyűnek érzi az edzést, nyugodtan emelje meg annak intenzitási szintjét, (több kalória ég el és ez hat a zsírégetésre) ha az intenzitási szint túl magas, csökkentsen azon (a hosszútávú folyamatos edzés égeti a zsírt)! 

A cikkben szereplő tartalom csupán oktatási és informálási célokat szolgál, semmiképpen nem alkalmas edzési táplálkozási eljárások leírására! A cikkben szereplő információk téves alkalmazása miatt bekövetkező bármilyen egészségügyi problémáért vagy anyagi kárért, esetleges sérülésért sem a szerző sem a terjesztő nem vállal jogi vagy büntető ügyi felelősséget!