Kérdésed van? Segítünk! +3618774865 +36203253969

Mediterrán étrend jót tesz a szívnek!!!

Az új kutatás megerősíti, hogy a mediterrán étrend jót tesz szívnek, csökkentik a káros LDL koleszterin szintet és növelik az egészséges HDL koleszterint.

Elemzése során kiderítették, hogy Spanyolország és Olaszország felnőtt korú lakossága átlagosan 10 évvel tovább él Európa más országaiban élőkhöz képest. A kutatók megállapították, hogy ennek fő oka a mediterrán étrend mely jelentősen csökkenti a szívroham vagy más szívbetegséggel kapcsolatos események kockázatát.

A mediterrán étrend egyes összetevői eltérnek régiónként, de általában minden közösségben az összetevő közé tartozik a magas fogyasztású az olívaolaj, növényi alapú élelmiszerek, mint például a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék és magvak. Húsok közül a halak kedvelt, mint a többi húsféle. (alacsony a vörös húsfogyasztás) forrásokból viszonylag alacsony vörös hús fogyasztása. Alkoholból, legfőképpen vörös bort isznak. Sokszor tejtermékek is felhasználnak ételeikben.

A kutatásban résztvevők, akiknek átlagéletkora 49 volt, folyamatosan szolgáltak információval mit és mennyit ettek. A kutatók azt is figyelembe vették, hogy a résztvevőknek hogyan élnek (dohányoznak, sportolnak, viselkednek), milyenek a testméreteik. Utána néztek orvosi előéletüknek is.

Minden résztvevő kapott egy pontszámot egy 18 pontos skálán az alapján mennyire közelíti a diéta betartása a Földközi-tenger ideális étkezési szokásaihoz.

Amikor a kutatók összehasonlították ezeket a pontszámokat kiderült, hogy mediterrán étrend 40 százalékkal csökkenti az első szívbetegség kialakulásának kockázatát.  A szívbetegség az egyik vezető ok világszerte a halálozásban, ez mit egy 30 százaléka az összes halálesetnek, körülbelül 17 millió ember halálát okozza évente.  A kutatásban résztevők 80 százaléka gondolta, hogy a szívroham és a kapcsolódó események csak drasztikusan megváltozott étrenddel lehet nagymértékben csökkenteni. A jelenlegi vizsgálat szerint az étrend drasztikus változása nem feltétlenül szükséges.

A kutatók szerint még több tanulmányra van szükség, hogy pontosan megtudják állapítani legfontosabb védelmi összetevőket a mediterrán étrendben.

Ezek az eddigi eredményeit is bizonyítják az egészséges étrend előnyeit, melyek gazdagak olívaolajban, növényi alapú élelmiszerekben és a friss hal húsokban.

Mediterán étrend előnyei