Kérdésed van? Segítünk! +3618774865 +36203253969

EDZÉS TIPPEK

Mikor van túl hideg a kinti futáshoz?

Sport8
2019.11.11 17:07


Mikor van télen túl hideg a futáshoz?
Ez a hozzáállásodtól függ. A futás téli időszakban élénkítő, ösztönző hatású vagy egy igen kellemetlen élmény lehet. Számos futó egyszerűen nem szeret fagyos körülmények között futni, így inkább bent futnak. Mások azonban alig várják már, hogy izzadság és forróságmentes kilométereket futhassanak. A talpuk alatt ropogó friss hó és a frissítő hideg szél gondolatától már teljesen feltöltődnek.

Miért fáj hideg időben a futás közbeni levegővétel? Akármelyik tábort is képviseled, a hidegben futásnak megvannak az előnyei és hátrányai is, valamint olyan esetek, ahol biztonságosabb, ha futópadon vagy fedett helységben futsz. Jöjjön néhány belső tipp egy sportorvostól, egy futóedzőtől és egy profi futótól, hogy miként fussunk, amikor beütnek a mínuszok.

Az orvos szerint. Mindenki hallotta már a figyelmeztetést: „Ne fuss kint, amikor hideg van, mert megfázol!” Dr. Natalie Markland a Coloradoi Egyetem Sports Medicine and Performance Center sportorvosa és atlétika edzője szerint azonban ez ellenállhatóbbá teheti az immunrendszerünket – természetesen megfelelően fel kell öltözni. „További előnye, hogy az edzés hatására felszabaduló endorfinok segítenek a SAD (Szezonálisan kialakuló betegségek) megelőzésében” – teszi hozzá.

Mit viseljünk futás közben? Mindazonáltal vannak bizonyos tényezők, amiket a futóknak figyelembe kell venniük. „Ha asztmás vagy, vagy bármilyen légzőszervi megbetegedésed van, akkor nem érdemes a nyers levegőt belélegezni” – meséli. „Személy szerint, ha túlságosan hideg van és száraz a levegő, akkor a torkom el kezd égni és néha egész nap fáj utána.”
Továbbá figyelmeztet, hogy nagyon vékony jégen járunk (képletesen – talán szó szerint is), amikor kimegyünk extrém hidegben. „Amikor a szél – 29°C-os, a fagyási sérülés 30 percen belül bekövetkezhet.”

Az edző szerint. Kathy Butler kétszeres olimpikon és a Run Boulder Athletic Club vezetőedzője nagyon vigyáz a sportolói egészségére, amikor kint futnak. Tapasztalata szerint a veszélyt nem maga a hideg jelenti, hanem a nem megfelelő előkészületek.
„A csapatom futott nagyon jó időket – 12°C-ban is, de nem volt szél és sütött a nap és természetesen mindenki jól fel volt öltözve” – meséli. „A hidegben való futás során történő sérülések és megbetegedések általában a nem megfelelő ruházat miatt történnek, néha pedig a dehidratáció a hibás, ugyanis a hideg miatt nem számítunk rá.”
Butler szerint gyakori hiba, hogy a futás után túl sokat vár az ember arra, hogy felmelegedjen. A sportolóknak ajánlott rögtön bejönni a hidegről és bemenni a forró tus alá vagy legalább átöltözni meleg és száraz ruhákba. Egy forró ital kortyolgatása óriási segítséget jelent a regenerációban.

A profi futó szerint. A profi sportolóknak muszáj egész évben edzeniük, így kritikus a megfelelő időjárási viszonyok közt edzeni. Tehát mikor váltanak az elit sportolók a futópadra?
Will Leer profi középtáv futó imád télen futni, de 0°C-nál húzza meg a határt. „-20°C-nál (hideg széllel) a fagyási sérülés esélye exponenciálisan növekszik” – meséli. „Volt már részem benne, és higgyétek el, nem éri meg.”

Válogass minőségi futópad kínálatukból! Futópad termékek vásárlás (LINK)