Kérdésed van? Segítünk! +3618774865 +36203253969

Ízületvédők, porcerősítők

Ízületvédő termékekSok embernek van porcproblémája, de a sok porregeneráló között eligazodni a piacon nagyon nehéz manapság. A legjobb, ha áttekintjük a porc felépítését és biokémiáját, így magunk dönthetjük el, hogy a saját problémánkra mely táplálék kiegészítő a legjobb.

A porc biokémiája

Az emberi porcban a porcsejtek mindössze 1-2%-át teszik ki az össztérfogatnak, nagy többségüket a sejtközötti állomány alkotja, mely kollagénből és a proteoglykánból áll.

Porc felépítése: PG (proteoglykán), kollagén* és a porcsejtek, no meg rengeteg víz.

 *A kollagének több mint 90%-át az II-es típusú kollagén teszi ki, de a kevésbé domináns IX, X és XI-es típusú kollagén és a más szövetekben egyaránt megtalálható IV-es és VI-os típusú kollagén is megtalálható itt. A II-es típusú kollagén olyannyira ízületi porc specifikus, hogy az emberi testben még egyetlen helyen találjuk meg, a porckorong belső kocsonyás állományát alkotó porcos szövetben.

1.    Kollagén:
A kollagén a porcok egyik legfontosabb alkotó eleme, 67% - át alkotja a porcoknak, zselés anyagával hálószerűen szövi át a szövetközi tért. A porcok keménykötésűek, de mégis rugalmasak, ezt a kollagén különleges tulajdonságának köszönheti. A kollagén egy magas aminosav tartalmú anyag, mely vízmegkötő képességével biztosítja az ízület folyamatos vízháztartását és megteremti a porszövet anyagcseréjéhez szükséges vizes közeget. Így nagy szerepet játszik a porcok egészségének megőrzésében, aktivitásában, folyamatos megújulásában, és életben maradásában.

2.    Proteoglykánok: 
A proteoglykánok a kollagén után a legnagyobb mennyiségben jellenlévő alkotó a porcszövet sejtközötti állományában.
Ennek a fehérje családnak közös jellemzője, hogy a központi fehérjemaghoz speciális cukor oldalláncok (glycosaminoglycan = glükóz-amino-glikánok) kapcsolódnak. Különleges, ún. kefe alakú struktúrát vesz fel a molekula a térben. Jól ismertek a szájon át szedhető „porcerősítő” gyógyszerek, egyik szerepe a proteoglycan-ok előállításának segítése, az alapanyagok biztosítása. Ezen két legfontosabb proteoglycan a chondroitin szulfát és a glükózamin.

A chondroitin szulfát egy szulfatát, de szájon át szedve ennek csak kifejezetten kis százaléka kerül be a keringésbe emésztés nélkül, így hasznosulása vitatható. Számos új tanulmány megkérdőjelezi a chondroitin szulfát, mint alkotóelem fontosságát a porvédőkben. Sok gyógyszergyár azonban ha kismértékben is, de tartalmazza, hiszen még nem bizonyított a teljes megemésztődése.

hondroitin-4-szulfát - R1:H, R2:SO3, R3:HChondroitin-6-szulfát - R1:SO3, R2: H, R3:H

A glükózamin egy aminocukor, mely fontos alapanyaga számos fehérje és zsír illetve a glükózaminogliákanok szintézisének. Glükózamin szulfát formában kapható leggyakrabban mint táplálékkiegészítő, vagy mint gyógyszerkészítmény. A klinikai használatban a porckopásos panaszok enyhítésében szerepel, de komoly tanulmány bizonyította a porckopás lassító hatását is.

A porc élettana, a porctáplálkozás
A porcszövet ismerten „kisfogyasztású” szövet. Más szövetekkel, sejtekkel csak a sejtközötti állományon keresztül „kommunikálnak”. Ennek megfelelően az oxigén, a szén-dioxid, az anyagcseréhez szükséges alapanyagok (víz, cukrok, zsírok, aminosavak, stb.) és a termelt salakanyagok csak hosszas, a porc keménységét adó fehérjehálón keresztül áramolva (diffúzióval) jutnak be illetve ki a szövetből. Mivel a porcban nincsenek erek, bármely porcsérülés esetén (szemben az egyéb szövetekkel) nem tudnak a tápláló erek, s azokkal együtt a pótlást végző őssejtek, beáramolni a sérülés helyére, a porchiány nem tudják helyreállítani. Minden anyag ki és beáramlása az ízületi folyadékon keresztül történik lassú áramlással! Ezért is fontos tény, hogy a gravitáció hatására összenyomódó ízületek a salakanyagok kipréselik magukból. Lefekvéskor pedig, mikor a nehézségi erős hatására fellépő préselés megszűnik, az ízület lassan tágulni kezd és a környezetében lévő folyadékot, a benne oldott ásványi anyagokkal felveszi, táplálkozik. Fontos tehát, hogy porcregeneráláskor elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, kivált kép lefekvés előtti néhány órában és a porcregenerálókat lefekvés előtt kb. 1 órával vegyük be, hogy valóban eljusson az ízületbe és onnan a porcszövetbe.
A felnőtt porc teljes egészében vérér, nyirokér és idegmentes szövet.

Ugyanakkor a porc beidegzésének hiánya esetén felmerül bennünk a kérdés, hogy fájhat mégis a porchiány, a porckopás. Ennek magyarázata, hogy a porc közelében lévő szövetek, mint az ízületi belhártya (synovium) és a porc alatt fekvő csontállomány (subchondralis csont) idegekkel sűrűn behálózott szövetek, s a porc sérülését követően felszabaduló gyulladásos faktorok, anyagok a környezetben található idegeket ingerlik, a csontot érő közvetlen nagy ütések (porc hiánya miatt) apró repedéseket, idegi impulzusokat generálnak.

Mivel a porcsejtek számára életfontosságú az ízületi folyadék, bármely hosszabb ideig fennálló zavar az ízületi térben (elhúzódó vérzések, fertőzés, gennyesedés) a porcsejtek elhalását okozhatják, akár teljes porchiánnyal végződhetnek.

A porcsejtek alacsony táplálék és oxigén igényének tudható be az is, hogy a műtét során eltávolított porcdarabokat 24-48 órán át szállítva sem okozunk sejtelhalást a szövetekben, s a laboratóriumba érkező porcdarabokból nagy mennyiségben tudunk élő porcsejteket nyerni azok tenyésztésére (lsd. porcsejtbeültetés).

Így hát a legfontosabb anyagokat összefoglalva:

  • Kondroitin-szulfát: Felszívódása és hasznosulása kérdéses. Ártani azonban semmiképpen sem árt, ha egy porcregeneráló tartalmazza. A porcszövet sejtközötti állományának fontos építőköve. 
  • Glükózamin: Hasznosulását klinikai tesztek bizonyították, a porcszövet sejtközötti állományának fontos építőköve. 
  • Hialuronsav: Nagy vízmegkötő képességű molekula, a porcsejt megfelelő állománysűrűségéért felelős, rugalmasságot ad. A porcszövet sejtközötti állományának egyik váza.
  • Kollagén: A porszövet sejtközötti állományában legnagyobb mennyiségben jelenlévő építőanyag. Rugalmas és egyben merevítő szerepet is játszik.  Kifejezetten ízületspecifikus a II. típusa.
  • MSM: elsősorban a belőle kinyert kén (S = sulfur) fájdalomcsillapító és fontos szerepet játszik a hártyák anyagcseréjében. Így elősegíti a tápláló anyagok ki- és bejutását a szövetbe.
  • Aloe vera: Természetes gyulladáscsökkentő és ásványi anyag tartama táplálja a szövetet.


Ízületvédő és porcerősítő ajánlatunk:

Nutrend Flexit GelacollNutrend Flexit Gelacoll 180 -360 kapszula - A Nutrend Flexit Gelacoll ízületvédő kiválóan alkalmas az ízületi problémák kezelésére és az ízületek, porcok védelmére, regenerálásra. Bővebben...


Nutrend Flexit DrinkNutrend Flexit Drink -
A Nutrend Flexit Drink ízületvédő termék kiválóan alkalmas az ízületi problémák kezelésére és az ízületek, porcok védelmére, megelőzésére. Nutrend Flexit Drink tartalma kollagén fehérje, kondroitin szulfát, glükozamin szulfát, hialuronsav, MSM, kalcium, magnézium, és vitaminok.  Bővebben...

Nutrend Flexit LiquidNutrend Flexit Liquid - Egy speciálisan összeállított izületvédő, mely kifejezetten az ízületek, szalagok, inak védelmét, és a sérült ízületek, porcok gyógyítását, regenerálását szolgálja. A folyékony formula a hatékonyabb felszívódást és hasznosulást garantálja.  Bővebben...