Kérdésed van? Segítünk! +3618774865 +36203253969

Szénsvas üdítők káros hatásai

Szénsavas üdítők káros hatásaiAz emberek nagyrésze abban a tévhitben él, hogy az általuk fogyasztott szénsavas üdítőitalok egészégesek. Sokan napi folyadékfogyasztásukat nagyrészt vagy akár egészben ezzel fedezik. Hosszabb távon azonban már napi fél liter szénsavas üdítőital fogyasztása is májkárosodást okoz és rengeteg további negatív hatással van az emberi testre.

Azok, akik napi egy liter szénsavas üdítőt, vagy rostos italt fogyasztanak, ötszörösére növelik a májzsírosodás kialakulásának kockázatát.

Amit ezek az üdítők tartalmaznak:

Foszforsav: 80%-át a mezőgazdaságban használják műtrágyázásra, a maradék 20%-ot pedig mosószerek, tisztítószerek, rovarirtók és üdítőitalok előállításához. A foszforsav megzavarja a szervezet kalcium-foszfor arányát, a csontokból és a fogakból elkezdni kivonni a kalciumot, így nagymértékű fogyasztása csontritkuláshoz vezethez.
Fenilanilin: egy aminósav, melynek túlzott mértékű fogyasztása az agysejtek elhalásához vezethet. Ennek bekövetkeztéhez ténylegesen nagy mennyiséget kellene elfogyasztani, így ez a veszély azokat fenyegeti leginkább, akik napi 1,5-2 liter fenilanilin tartalmú üdítőt isznak meg.

Aszpartám: 200-szor édesebb a cukornál, ezért nagyon kevés elegendő ahoz, hogy az ital édes legyen. Nem növeli az üdítő élvezeti értékét, de számos káros mellékhatással járhat, ha nagy mennyiségben visszük be szervezetünkbe. Gyakori panaszok közé tartozik a migrén, a memóriazavar, érzelmi kitörések, homályos látás, fülcsengés, szívdobogás és légszomj. Egyes feltevések szerint rákkeltő hatással is bír.

Aceszulfám-K (Ace-K): Ez az anyag szintén egy mesterséges édesítőszer, mely 100-200-szor édesebb a cukornál és enyhe kesernyés utóíze van. A kezdeti vizsgálatok nem mutatták ki, hogy rákkeltő lenne. Ennek ellenére nem árt óvatosnak lennünk vele, ugyanis állatokon végzett kísérlet alapján a már meglévő daganatok növekedését felgyorsítja.
Szacharin: 300-szor édesebb, mint a cukor. Laboratóriumi kísérletekkel bizonyított tény, hogy hugyhólyagrákot okozhat. Több európai országban, Kanadában és Új-Zélandon be is tiltották használatát.

Szénsavas üdítők káros hatásaiKövetkezmények:

•    Az üdítőkben található rengeteg cukor hozzájárul a túlsúlyhoz, ezzel együtt cukorbetegséget okozhat, növeli a szívroham, az agyvérzés és a rák kialakulását. Egy átlagos szénsavas üdítőital 9 teáskanál cukrot és  150 kalóriát tartalmaz. A diétás változatok sem jobbak a sok mesterséges édesítőkkel. Magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaznak,mely egyszerű szénhidrát,ezért könnyen felszívódik és emeli az inzulinszintet. Bizonyított tény,hogy hosszú távon emeli a cukorbetegség kialakulásának a lehetőségét.
•    A szénsavas üdítők fogyasztása növeli a vesekő és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát és valamivel nagyobb a kockázata a szívbetegségek.
•    A mesterséges színezékek csalánkiütést, asztmát és egyéb allergiás reakciókat okoznak egyes embereknél.
•    A szénsavas ital foszforsavat tartalmaz,mely jellegzetes ízt ad neki. Ez a sav hozzájárul,hogy a szervezetből a kálciumot kiürítsük a vizelettel,így gyengítve a csontokat. Fogyasztásuk fogszuvasodást és más fogászati bántalmakat okozhat, ugyanis a bennük található savak károsítják a fogakat és az ínyt.         
•    Májkárosodás
A máj számára "túlórát" jelent feldolgozni a mesterséges édesítőszereket. Minden cukor glükózzá alakul át, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot sokkal nehezebb feldolgozni - ezért nagy az esélyünk arra, hogy zsíros májunk lesz vagy májbetegséggel nézhetünk szembe.
•    Dehidratáltság
Miközben az az érzésünk, hogy a szénsavas ital oltja a szomjúságunkat, az igazság az, hogy csak ennek ellenkezőjét érjük el, vagyis a dehidratáltságot. A legtöbb szénsavas ital koffeint tartalmaz, ami vízhajtó. Tehát ihatunk belőle akár 3 litert is, ettől nem leszünk megfelelően hidratáltak.

Felhasznált források:  Újbudaportál, Webkamra, google
Írta: Szamosfalvi Zsófia