Kérdésed van? Segítünk! +3618774865 +36203253969

Szuperszettek

Lantos Johnny edzésA szuperszettek kifejezés antagonista izomcsoportok váltakozva való megdolgozását takarja.

Gyakran szokták szuperszettben edzeni a bicepszet és a tricepszet, ill. a comfeszítőket és a combhajlítókat. A szuperszettben használt súly egyértelműen kisebb, mint amit a normál sorozatokban alkalmazunk, mivel az energiafelhasználás es az oxigén felvétel fokozottabb mértékű.

A szuperszettekkel semmihez sem hasonlítható bedurranást tudunk elérni. Kiválóan szolgálja az erezettség és az oxigén felvételi kapacitás fokozását.

Egy adott izomcsoprtra heti egynél többször ne csinálj szuperszett programot! Időszakonként egyébként is szükséges szüneteket tartani. Óvakodjunk a túledzettségtől, mivel az a fejlődés megakadásához és sérüléshez vezethet.

A szuperszettek viszont növelik állóképességünket, aminek minden sportoló hasznát veszi.

Óriás sorozatok
Az órias sorozatokban 2-4, egymáshoz kapcsolódó gyakorlatokból álló köröket csinálunk egy adott izomcsoportra. Mivel sem a sorozatok, sem a körök között nem pihenünk, szükségünk lesz egy megbízható edzőtársra, segítőre. Az óriás sorozatok kimerítő jellege miatt nem gond ha a használt súlyt csökkentjük gyakorlatról gyakorlatra. Mindig akkora súlyt használjunk, hogy képesek legyünk 10-12 ismétlésre.

Lantos Johnny edzésTanácsos egy adott testrészre heti egynél nem többet végezni, ha szuperszettben is edzünk, akkor heti 1 szuperszett és heti 1 óriás sorozat legyen a max, kivételt képeznek ez alól a verseny felkészülési szakaszok, ill. a haladó sportolók.

Csökkenő sorozatok
A csökkenő sorozatok módszere egy rendkívül kimerítő technika az erezettség és a definiáltság fokozására. A módszer abból áll hogy teljes kimerülésig végezzük a sorozatot,miközben társunk fokozatosan csökkenti a rúdon levő súlyt. Az ismétlések száma nem igazán számít,de törekedjünk a magas ismétlés számra. A csökkenő sorozatok célja a megcélzott izomcsoport teljes kimerítése, mely a legkeményebb edzésmódszerek közé tartozik.
Ezt a módszert ritkábban használjuk az előbbiekben említett módszereknél.

Forrás:
Lantos Johnny - Tesépítő Világbajnok