Kérdésed van? Segítünk! +3618774865 +36203253969

FITNESZGÉPEKRŐL TÖBBET

Első lépések az evezőpadon

2019.09.06 10:30


Az evezőpad használata nem annyira egyszerű, mint amilyennek tűnik. Mutatunk néhány tippet és javaslatot, hogy hogyan hozd ki a maximumot az otthoni edzéseidből.

Dolgoztasd meg az összes izmodat! Az elliptikus trénerhez és futópadhoz hasonlóan az evezőpad is használható izomépítésre és kardiózásra is. Szinte az összes izmodat át tudod mozgatni és megfelelő használat mellett egy teljes edzést ki tudsz belőle hozni. Kezdjük egy gyors áttekintéssel, hisz ez a legkevésbé ismert otthoni fitneszgép. Először is a nevét onnan kapta, hogy ha megfelelően használják, akkor imitálja a rendes evezős hajó mozgását a vízen. Érdekesség viszont, hogy a mai evezőpadokon már nem két evezőlapát van, hanem egy középső húzókar. A hagyományos kétlapátos evező természetesen valóságosabb érzést ad. Az új fajtája viszont a középső karral sokkal szimmetrikusabb edzést tesz lehetővé, ezáltal sokkal ideálisabb otthoni használatra. Amikor otthon evezel a hagyományos evezőgépen nincs melletted senki, hogy rád szóljon, hogy az egyik oldallal jobban húzol. Ez elég sűrűn elő szokott fordulna, ha nem figyelsz oda teljesen: az erősebbik karoddal jobban fogsz húzni, ezáltal tovább növeled az aszimmetriát a testedben.

Tanuld meg a helyes mozgásmintát! A középső karos evezőpad tökéletes választás lehet, akár formába szeretnél lendülni újra, izmot szeretnél építeni vagy csak kardiózni egy keményet.

Első lépés a helyes használathoz: nyújtsd ki a karodat felsőfogással. Azután minden egyes húzásnál hajlítsd be a karjaidat és nyújtsd ki a lábaidat, miközben kiegyenesíted a hátad, így az egész testeddel húzol. A mellkasodnak előre kell néznie, a hátad legyen egyenes és a vállaidat a medencéd felett legyen. Ne felfele húzd a kart, a mozgás végén a karjaidnak a köldököd vonalában kell legyenek, nem pedig az álladnál. A térdeid pedig legyenek mindig enyhén hajlítva, soha ne nyújtsd ki teljesen, az nem tesz jót az ízületeknek.
Térj vissza a kiinduló helyzetbe: nyújtsd ki a karjaidat hajlítsd a lábaidat.

Mi a titka egy eredményes edzésnek? Természetesen kezdj egy alapos bemelegítéssel. Próbáld meg elkerülni a leggyakoribb hibákat: kinyújtod a kezeidet vagy lábaidat teljesen (a könyökök és térdek mindig enyhén hajlítva maradnak), figyelj rá, hogy a lábaiddal ne tolj, a karjaiddal ne húzz és ne homoríts bele.
Ez elég bonyolultnak tűnhet, de ne aggódj. Pillanatok alatt megtanulod a helyes mozgásmintát és teljesen természetes lesz.

Rakd össze edzéseidet céljaidnak megfelelően

  • Fogyni szeretnél? Állítsd alacsonytól közepes ellenállásig az evezőpadot és végezz heti két, három 30-45 perces edzést átlagos tempóval. A súlyvesztés mellett erősödni fog a farizmod, hasad és megszabadulsz a „szerelem fogantyúktól”. Akár kipróbálhatsz egy intervallos edzést is a fogyás érdekében.
  • Javítani szeretnél a kardiódon? Edz heti háromszor, osztott edzéstervvel. Váltogasd a 4 perces gyors húzásokat (20-22 húzás percenként, vagy 1 húzás 3mp-enként) és az 1 perces regeneráló fázist ( lassú húzás, aktív regeneráció).
  • Egy átfogóbb edzést szeretnél? Tarts egy - a saját edzettségi szintednek megfelelő – állandó tempót 20 percig. Utána növeld az iramot és váltogass a közepes és állandó sebesség között ~15-20 percig.
    Természetesen, ha olyan eszközöd van amiben van beépített program, mint a NordicTrack evezőgépbe, akkor csak kiválasztod a céljaidnak megfelelő programot és követed a gép utasításait. A program kiválasztása után megnyomod a startot és az ellenállást a gép automatikusan állítja, a kijelzőn pedig látod, hogy mennyi van még hátra az edzésedből.


Válogass minőségi evezőgép kínálatukból! Irány az evezőgépek áruháza (LINK)

Evezőgép használata