Kérdésed van? Segítünk! +3618774865 +36203253969

Futópad használat előnyei

Futópad használat előnyei

2018.02.02 10:25


Ha vetünk egy gyors kalkulációt mennyi pénzt kellene költeni évente az edzőteremben bérletre, üzemanyagra, az autó kopás és amortizációra, nem számítva az oda-vissza utazásra fordított időt, könnyen lehet, költségünk több mint 200.000 Ft évente.

A futópad gyártók folyamatosan csökkentik a futópadok gyártási költségeit, ez azt jelenti, jelenleg már megéri vásárolni egy megbízható otthoni használatra szánt futópad-ot. Ez fantasztikus hír, mert a futópad szimulálja gyaloglást, kocogást, futást, amely a legjobb formája a szív és érrendszeri gyakorlatoknak.

A szabadban végzett sportolással ellentétben a futógép vásárlása esetén kiküszöbölhetőek a szélsőséges időjárás viszontagságai, illetve a szezonalitás. Nem kell azon gondolkodni, ha hosszabb időn keresztül esik az eső, és még télen sem kell beöltöznünk, ha szeretnénk egy jót sportolni. A futópad-on való futás meglehetősen nehéz, de egy futógép-en nemcsak futni, hanem sétálni, gyors gyalogolni, nehezítve hegyi menetben is biztonságosan és kényelmesen lehet a saját otthonunkban, esőben, télen,  és napsütésben.

A rendszeres futópad használat előnyei

 • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
 • A magas vérnyomás, a csontritkulás, a cukorbetegség és az elhízás ellen a legjobb gyógyszer
 • Erősíti az ízületeket, az inak és szalagok megörzik rugalmasságukat
 • Csökkenti az öregedést hatásait
 • Hozzájárul a mentális jólét eléréséhez , és segít a depresszió kezelésében
 • Segít a stressz feloldásában
 • Növeli az energiát és az állóképességet
 • Segít fenntartani a normális testsúly csökkentésével az anyagcserét (az arány akkor jó, ha kalóriát éget)
 • Segít gyorsítja a regenerációt, testmozgással egészségesebb az alvás


Mi a legjobb futópadon végezhető gyakorlat ?
A legjobb gyakorlat az, hogy meg fogod tenni. A gyaloglást tartják kezdetben az egyik legjobb választásnak, mert könnyű, biztonságos és hatékony. Az élénk séta is éget annyi kalóriát, mint a futás. Ha edzettségünk megengedi, az élénk séta (gyors gyaloglás) intenzítását tudjuk növelni a futópadon, a hegymenet használatával.

Mennyi futásra / gyaloglásra van szükségem? A jó cél sokak számára, mozogni akár 4-6 alkalommal hetente 30 és 90 perc között egy időben. Ne feledje azonban, hogy bármilyen kevés futópad-on végzett mozgás is oly sok előnnyel jár, ami több, mint a semmi.

Hogyan kezdjek hozzá? Kezdjük azzal, beszél a házi orvosával. Ez különösen fontos, ha nem aktív, ha bármilyen egészségügyi problémája van, ha Ön terhes, vagy idős. Ha már inaktív évek óta, akkor kezdje 10 perces időtartamú gyaloglással vagy ha ereje engedi, gyors sétával minden másnap, és fokozatosan növelje az edzésre fordított időt.

Motiváció fentartása

 • Tegye "a futópad edzés időpontokat" a naptárba
 • Napi bontásban vezessen edzésnaplót (Idő, sebesség, dőlésszög)
 • Ellenőrizze a fejlődést. Biizonyos távolságon gyorsabb most, mint amikor elkezdte? Vagy szívritmus pulzusa változott e terhelés alatt vagy nyugalmi helyzetben?
 • Kérdezze meg orvosát, vagy kérjen edzéstervet a futópad-on végezhető edzésről, mint például milyen típusú mozgással indítsunk (gyaloglás, séta, futás), milyen gyakran edzünk illetve mennyi ideig.
 • Használjon aktivításmérőt, hogy segítse Önt folyamatosan a motiváció fentartásában

Hogyan előzhetőek meg a sérülések?
Start: minden edzés a bemelegítéssel kezdődik. Különböző nyújtó gyakorlatokkal az izmokat és izületeket rugalmasabbá tesszük az igénybevételre. Körülbelül 5-10 percig csináljunk gyógytorna és streching gyakorlatokat, és talán egy pár perces gyaloglással kezdhetünk, hogy mentálisan és fizikálisan felkészítsük testünket a ránk váró feladatra.
Stop: Ha vége a kitűzött cél edzésnek, pár perces kényelmes gyaloglással zárjuk az edzést -, amíg a pulzusszámunk visszatér a normális értékre. Edzés közben figyeljük testünket. Ha úgy érzi, nagyon kifulladt, szédül, ájulás, émelygés, vagy fájdalomat érez, haladéktalanul állítsa le az edzést, míg teste újra regenerálódik.

Mi az a HRC (Target Heart Rate Control)? Mérésére a szívfrekvencia (ütés/perc) el lehet mondani, hogy milyen edzettségen  dolgozik a szíve, életkor függvényében. Gyors kalkuláció: számoljuk pulzusunkat 15 másodpercig , és szorozzuk meg néggyel.  A pontosabb HRC edzés érdekében számolja ki személyre szabottan a célpulzus zónáit. Ez az életkor , súly függvényében változik. A pulzus alapú zónák megmutatják, a különböző korú emberek esetében az edzettségi százalékhoz kapcsolódó célpulzus számot. Ha csak most kezdte a testmozgást , az alsó 60 % szívfrekvencia a cél. Ahogy a futópad edzéssel javul az edzettség, akkor lehet egyre közelebb kerülni a maximális 85 % pulzus célzónához. A komolyabb pulzusmérő órák mindegyike tudja a személyre szabott egyedi zónák kezelését. Komolyabb márkájú futópadokon, pl. BH Fitness, NordicTrack futópad a markolati pulzusmérőn kívül megtalálható a HRC program, amihez tartozik egy mellkasöv, és a futópadba épített jeladó a pontosabb pulzus értékekhez. Az életkor kiválasztása után, beállítható a megfelelő edzettségi célpulzus tartomány. A start elindítása után futópadunk annyira fog futni, hogy a pulzusunk a beállított pulzus célzónában maradjon. Ha nő a pulzusunk, csökken a sebesség,  illetve ha pulzusunk a kívánt értk alá csökken, nő a futópad sebessége. 

Válogass minőségi futópad kinálatukból! Futópad termékek vásárlás (LINK)


Futópadok nagy választékban a Sport8-tól