Kérdésed van? Segítünk! +3618774865 +36203253969

Futópad összehasonlítás

Futópad összehasonlítás

2018.09.20 10:12

50-nél több magyar piacon kapható futópad terméket teszteltek az értékesítők, felhasználók, és vásárlók. A kutatást egy független online életmód magazin készítette, és a vásárlói vélemények, és visszajelzések alapján hozták létre el az alábbi futópad értékelést.

A futópadok összehasonlításánál a következő szempontokat vettük alapul:

Motor - A futópad sebességét és teljesítményét adja, ami alapján kiderül, mennyi a futópad maximális terhelhetősége. Ezért a futópad egyik legfontosabb része a motor, ami lehet "DC" egyenáramú vagy "AC" váltakozó áramú. A komolyabb edzőtermi futópadok már váltakozó áramú motorral vannak felszerelve.
A motor lóerejének növekedésével egyenes arányban nő a folyamatos terhelhetőség is. Érdemes megnézni a motor garanciális idejét, mert az is döntő szempont lehet. A futópad folyamatos terhelésének kiszámítására nincs hivatalos előírás, ezért sajnos a futópad gyártók gyakran eltúlozzák a tényleges, folyamatos lóerő nagyságát.

Ezért a lóerőkön kívűl a futópad motor garanciális ideje gyakran tükrözi a futópad motor minőségét. Válasszunk 2 éves vagy annál hosszabb motor garanciát, az 1 éves helyett, ami a minőségre és hosszabb távú megbízhatóságra utal.

Egy kis támpont, hogy az alábbi leírás segítségével kitudjuk választani a kívánt futópad motor nagyságát.

Séta -  1,5 LE teljesítmény
Kocogás -  2,5 LE teljesítmény
Futás - 2,75 LE teljesítmény

Futófelületének mérete - Márkánként eltérőek lehetnek a piacon kapható futópad futófelületeinek méretei. Általánosságban elmondható, hogy minél szélesebb és hosszabb egy futófelület, annál komfortosabb a futás. A futópad kiválasztásánál vegyük figyelembe a futó magasságát, ezért vásárlás előtt mindig próbáljuk ki. Az otthoni szegmensre gyártott futópadok  hosszai  110 és 155 cm között  mozognak. A szélességük pedig 35 cm (gyaloglás) és akár extra széles 55 cm (komoly futásra is alkalmas) között  lehetnek.

Tényként elmondhatjuk, hogy minnél nagyobb a futófelület, annál kevesebb figyelmet igényel a futópadon való edzés. Egyes gyártók (Pl. BH Fitness, NordicTrack) extra széles edzőtermi méretekkel rendelkező futópadokat is gyártanak otthoni használatra. A következő sablon segítségével meghatározható az Önnek legmegfelelőbb méretű futófelületet.
 
Séta - Hosszúság 110 cm - Szélesség 35 cm
Kocogás - Hosszúság 120 cm - Szélesség 40 cm
Futás - Hosszúság 125 cm - Szélesség 45 cm (180 cm feletti magasságtól min. 50 cm futószőnyeg szélesség javasolt)

Rezgéscsillapítás, ízületkímélő rendszerek - A rezgéscsillapító rendszer ma már elengedhetetlen az egészséges futáshoz. Nézzünk utána, mert nem minden futópad gyártó használja. A futópad rezgéscsillapítása lehet a futópad külső vagy belső részén, lehet rugós vagy tömör gumi felületű. A rezgéscsillapítás fő célja az izületekre, térdekre irányuló ütések elnyelése. A túlsúlyosak számára létfontosságú jelentősége lehet, valamint a gerinc, hát, vagy térdbántalmakkal küszködőknek lehet egészségmegörző hatású.

Futópad kijelző - A kijelző, vagy monitor lehet LCD (Liquid Crystal Display), LED (Light Emitting Diode) amit könnyebb olvasni vagy HD érintőképernyős kijelző. Futópad kijelzőket minden méretben és formában gyártanak. Majdnem minden futópad tartalmazza az alap funkciókat, távolság és sebesség mérés, felhasznált kalória, és pulzus mérés. Amelyik futópad tartalmaz dőlésszög állítást, az mutatja az elektronikusan beállított emelkedést is. A gyári előre beépített programok, már a mai jobb futópadok "tengerében" alapnak számít.

Futópad programok - A futópadok legtöbbjén előre telepített edzésprogramok találhatók. Ezek a programok változtatják a dőlésszöget és sebességet, így kihívást jelenthetnek a futók számára (hegymenet, intervallum edzés).

A multis futópadok csak néhány egyszerű programot tartalmaznak. A jobb minőségű futópadokon már több program található,  így összpontosítani tudunk edzési céljainkra, mint a fogyás vagy zsírégetés. A futópadok átlag 10 vagy annál több különböző intenzítású gyári programot tartalmazhatnak. Egyes futópadok 1 vagy 2 felhasználó edzéseit menteni tudja, amit a következő futás alalmával újra indíthatunk. Ezt használjuk viszonyítási alapként, amit felülírhatunk, gyorsabb sebsesség, vagy nagyobb dőlésszög változtatásával. A felhasználói program nagyszerüsége abban rejlik, hogy saját magunkkal kell megküzdenünk egyik edzésről a másikra!

Pulzusszám alapú program Heart Rate Monitor (HRC) - Az újabb edzésmódszerek alapja a szív munkájának kontrollja, a pulzus alapú edzés. Kétféle pulzusmérés létezik a futópadokon. Markolatba integrált és mellkasöves, ami során a vezeték nélkül mellkasöv egy jeladó segítségével komunikál a kijelzővel rádióhullámokon keresztül. Ha a futópad programok között feltűnik a HRC program, akkor tudunk pulzus alapon edzeni. Néhány futópad modell tartalmaz egy grafikont a kijelzőn, amiből a felhasználók neme, és kora alapján kiolvasható a maximális szívritmus zónák. A futópadokon beállítható a kívánt pulzus célzóna, és a futópad a terhelést ennek megfelelően szabályozza.

Megjegyzés: A mellkasöves szívritmus-szabályozás pontosabb adatokat mutat a pulzusszám értékéről, mint a markolatba integrált.

Első és hátsó hengerek - A futás a futószőnyeg alatt található görgős rendszeren történik. Elmondhatjuk, a futópad motorhoz hasonlóan, minél nagyobb a görgő annál jobb, komfortosabb a futás. Ez az egyik ismérve ami megkülönbözteti az edzőtermi futópadokat az otthoni futópadoktól.
A nagyobb futópad görgők előnyei a következők: Az ellenállás mértéke kisebb, a feszültség kevesebb, nő az élettartama a futószőnyegnek és a csapágyaknak.

Kimutatások szerint akár 40%-kal nagyobb terhelhetőséget is jelenthetnek a nagy csapágyas görgők. A futószőnyeg nehezebben melegszik fel, nagyobb hő befogadására képes a nagy csapágyas görgők, ezért nem csúszik el hamar oldalsó irányba, és lasabban is kopnak el.

Dőlésszög -
A futópadon nemcsak kocogni, futni lehet, hanem sétállni, gyalogolni, illetve hegymenentet imitálni. A dőlésszög változtatásnak a lényege a terhelés növelése, illetve a nagyobb ellenállás létrehozása. Ha hegyrmenetben sétálunk, ami utánozza a dombnak, hegynek felfelé történő sétát, erőltetett gyaloglást, természetesen több kalóriát égetünk. A futópadok dőlésszöge manuálisan vagy elektromosan is állítható. A  legtöbb futópad a dőlészög 4% és 10% között állítható elektronikusan a kijelzőről, de vannak olyan futópad tipusok, ahol a dőlésszög mértéke elérheti a 40%-ot vagy lejtést is lehet beállítani.

A magyar nyelvű használati útmutató átolvasása elengedhetetlen, mivel sok fontos dolgot tartalmazhat, amivel érdemes tisztában lennünk. Üzembe helyezés, összeszerelés, karbantartás, ápolás, illetve programok használata.

2017-2020 legjobb futópadjai:

A verseny három árkategóriában került megrendezésre


Alsó "induló" kategória - 200.000 Ft alatt

Active futópad (LifeGear)
WalkFit futópad (LifeGear)
ZING futópad (OMA)
Creative C1 futópad (OMA)        
105 futópad (PROFORM)
Fashion N1 futópad (OMA)
5.0 futópad (PROFORM)

    
Középső "sport" kategória 200.000 Ft - 350.000 Ft    

Eternity YC1 futógép (OMA)        

Pro-Form Performance 375i futópad.
NordicTrack S25 futópad.
Fashion N2 futógép (OMA)
F1 Run Dual futópad (BH Fitness)   
T7.0 futógép (NordicTrack)                   

i.F2W futópad (BH Fitness) Magyarország legnagyobb számban eladott futópadja Sport kategóriában!   
                     

Felső "luxus" kategória - 350.000 Ft - 1 millió Ft

10.0 futópad (NordicTrack)
F2W TFT futópad BH Fitness)
i.F3 futópad (BH Fitness)
S40 futópad (NordicTrack).
F4 TFT futópad (BH Fitness)
C1750 futópad (NordicTrack)
i.F9R Dual futópad (BH Fitness)
Incline Trainer X7i (NordicTrack)
RC09 TFT futópad (BH Fitness) 
Commercial C2950 (Nordictrack)                   

T9.5S futópad (Nordictrak)                 
Magna Pro futópad (BH Fitness)       
Gymost Endurance TN2 futópad (OMA)
                  

* Az előbb felsorolt futópadok összehasonlítását, értékelését és a futópad cikk alapját  személyes tesztelés, és egy független (arukereso.hu) online termékösszehasonlító által indított értékelés adta. A Sport8 írója nem vállal felelősséget semmilyen tévedésért, szolgáltatások, garanciális kérdések és az árképzés vagy más szolgáltatások időközben való változásáért.

Amikor összehasonlítja a különböző futópad tipusokat, azt javasoljuk, hogy ne csak a technikai adatokat, hanem a garanciális időket is hasonlítsa össze. A megbízható futópadok egyik fontos mutatója!

Vegye számításba a futópad márka kiválasztásánál, a futópad gyártó piaci pozicíóját európában, valamint a futópadot forgalmazó szakboltot, és annak értékesítői és szerzvízhátterét. Webáruházaktól óvakodjunk, mert az eladás utáni "after sales" nem minden esetben működik.

Legyen stílus a minőség!

Irány a futópadok áruháza (LINK)


Futópadok nagy választékban a Sport8-tól