Kérdésed van? Segítünk! +3618774865 +36203253969

FITNESZGÉPEKRŐL TÖBBET

Milyen dőlésszögben érdemes használni a futópadot?

2019.11.18 10:03


Egy emelkedő dőlésszöge százalékos értékben van megadva, így a futópadok is százalékos értékben hivatkoznak erre, nem pedig szintekkel. Például ha a futópadot kettes dőlésre állítod, ez azt jelenti, hogy 2 százalékos dőléssel használod (nem kettes szinten). A legtöbb futópad 0-tól akár 15 %-ig is tudja ezt emelni, sőt, néhány még 40 %-ot is eléri, illetve negatív döntést is tud.

Amikor a kérdés az, milyen dőlésre érdemes beállítani az edzéshez a gépet, a kutatások azt mutatják, hogy az 1 százalékos dőlés a futópadon jobban szimulálja az energiabefektetését és intenzitását a kinti futásnak, mert ez nagyjából kiegyenlíti a szél ellenállásának hiányát. 12 km/h (5:00 perc/km) és 18km/h (3:20 perc/km) között az 1 százalékos dőlés pont megfelelő beállítás. A 12km/h-nál lassabb futás esetében viszont nem szükséges dőlést állítani, mert nagyon csekély a különbség, de ártani biztosan nem fog, ha mégis 1 százalékra állítanád a futópadot. Később, ha majd újra kint futsz, meríthetsz ebből önbizalmat.

Vannak ajánlások, melyek 2 százalékos dőlést írnak elő nagyobb sebességnél, a nagyobb szélellenállás miatt. Bár fontos, hogy célzottan történjen egy edzés, szerintem állandóan 1 vagy 2 százalékos dőléssel futni nem a legjobb. Kezdjük ott, hogy mentálisan rémálom. Folyamatosan arra gondolni, hogy ha csak egy kicsit is, de dombnak felfelé futsz, miközben futhatnál síkon, kemény dolog. Ezen kívül a dombok minden terepen váltakozó hosszal és dőléssel követik egymást, szóval bár kell valamennyi plusz energia, hogy felérj a csúcsra, a lejtőn lefelé fellélegezhetsz. Nem utolsó sorban pedig a technikádnak is rosszat tehet, ha nem vagy hozzászokva a folyamatos dombozáshoz.

Amíg túl hideg van odakint, keress egy dombozós edzésprogramot a futópadod előtelepített programjai között, ami futás közben automatikusan állítja fel és le a dőlést. Ez sokkal jobban szimulálja a kinti edzéseket, csökkenti a túledzéses sérülések lehetőségét, és mentálisan is könnyebb edzést biztosít. Ha a futópadodban nincsenek előre telepített edzésprogramok, te is tudod ezt edzés közben manuálisan változtatgatni.

Amint megjön a jó idő, kezdj el átállni a kinti edzésre. A futópadon történő futás más, mint a szabadban töltött edzés, mert míg a futópadon a szalaggal próbálod tartani az iramot, addig a szabadban a saját testsúlyodat mozgatod minden lépéssel előre. A talaj, a felület, vagy a környezet (meleg, hideg, szél…) is teljesen más kint, mint bent. Ezen kívül, ha egy versenyre készülsz, minél inkább a szükséges távra koncentrálsz, annál jobban fog menni a verseny, illetve az azt követő regeneráció is könnyebb lesz.

Ha jelenleg az edzéseid 100 százalékát futópadon végzed, csak szép lassan szokj át a kinti edzésekre. Ne feledd, nagyon fontos, hogy a bentről kintre történő átmenetnél az erőfeszítésed szerint fuss, ne a sebességed alapján. Például, ha 7:30 alatt futsz egy kilométert a futópadon, valószínű ugyanazzal az erőbefektetéssel 8 perc alatti kilométerek fognak jönni kint. Sokkal hatékonyabb, ha az erőfeszítésed szerint futsz az átmenet közben, így a sérülésveszélyt és a túlterhelés lehetőségét is lecsökkented. Jobban fog menni a tempód érzékelése is. A türelem a kulcs, és heteken belül bele fog szokni a tested.


Válogass minőségi futópad kinálatukból! Futópad termékek vásárlás (LINK)