Kérdésed van? Segítünk! +3618774865 +36203253969

FITNESZGÉPEKRŐL TÖBBET

Szobakerékpár beállítás és edzésterv kezdőknek

2019.08.27 14:47

A szobakerékpár tehát remek eszköz, hogy belekezdj a kardió edzésekbe. Azt azért fontos tudni, hogy új mozgásba kezdeni mindig nehéz, így érdemes egy néhány perces, rövid edzéssel kezdeni, és abból haladni tovább az egyre hosszabb tréningek felé. Íme pár tipp, hogy élvezetes legyen az edzés, kezdőként is

A kerékpározás segít, hogy egészséges legyél, és megóvja az ízületeidet. Hatásai például:

 • Kis terhelés: Az ízületeidre csak minimális terhelést ró, ami fontos, ha gondjaid vannak a térdeiddel, vagy a csípőddel. Ülve is tudod végezni, ami jó lehet azoknak, akiket krónikus hátfájdalom súlyt.
 • Térdek: A kerékpározás segít a térdízületet olajozottan tartani, és elősegíti a négyfejű combizom erősítését, ezek pedig segíthetnek térdfájdalom esetén. Néha a térd körüli izmok erősítése, az térdízület stabilizálása csökkenti a térdfájdalmakat.
 • Keresztedzés: A kerékpározás a láb ellentétes izmait dolgoztatja a futáshoz, vagy gyalogláshoz képest. Míg azok a mozgások a térdízületi hajlítókat dolgoztatják meg, a bringázás a combod elülső felét erősíti.
 • Kényelem és biztonság: Beltéren mindig tudsz edzeni, a forgalomtól vagy az időjárástól függetlenül.
 • Változatosság: A legtöbb szobakerékpár kínál edzésprogramokat, illetve magadnak is tervezhetsz edzést az ellenállás növelésével vagy csökkentésével.
 • Több lehetőség: Ha konditeremben edzel, valószínű választhatsz ülő- vagy fekvőbiciklit is. A fekvőkerékpár esetében jól meg van támasztva a hátad, így ideális lehet, ha hátfájdalmaid vannak. Konzultálj az orvosoddal, ha betegséged van, sérüléssel küzdesz, vagy esetleg olyan gyógyszert szedsz, ami hatással lehet az edzés közbeni pulzusodra.


A kerékpár méretének beállítása! Ha egy olyan bringát használsz, amit eddig soha, szánj rá pár percet, hogy megismerd a működését. Ha konditeremben vagy, kérdezd a teremedzőt a különböző kerékpárok működéséről, és ő abban is biztosan segít, hogy melyiket válaszd az edzésedhez. Ha egy normál szobakerékpár mellett állsz, az ülés a csípőcsontod tetejével kell legyen egy síkban. A lábadnak a tekerés alsó holtpontján enyhe térdhajlításban kell lennie. Állítsd be az ülést, a markolatot és a pedálokat, ahogy az a te méreteid szerint szükséges. Tanuld meg, hogy hogyan állíthatod az ellenállást edzés közben, erre biztosan szükséged lesz az következőekben.

Kezd el az edzést! A bringa beállítása után kezdj a lenti bemelegítéssel, majd kövesd az edzést a leírt szakaszok szerint.

 • Keress olyan tempót/ellenállást, ami engedi, hogy az előírt becsült erőkifejtési szinten (RPE) dolgozz az 1-től (könnyű) 10-ig (extrém nehéz) tartó skálán. Az RPE jelenti a választott ellenálláson végzett munka nehézségét. Ha túl nehéznek érzed, vegyél le az ellenállásból és a tempóból, ha túl könnyűnek, növeld ezeket.
 • A lábaid gyorsan kifáradhatnak, ha nem vagy hozzászokva a bringázáshoz. Időbe telik állóképességet építeni, szóval addig dolgozz, amíg tudsz, és állj meg, ha már nem bírod tovább. Edzésenként növelheted kicsivel az edzésidőt, hogy növeld az állóképességed és erőd. Akár nyújtani is megállhatsz, ha szükséges.
 • Végezd el ezt az edzést heti háromszor, egy-egy nap pihenővel az edzések között.
 • Haladj az edzésidő növelésével lassan, amíg eljutsz 30 percig.
 • Mindig nyújtsd le a lábaidat edzés után.


Szobakerékpáros edzésterv kezdőknek

Idő (perc) Intenzitás/Tempó RPE

 • Melegíts be kényelmes tempón, alacsony ellenállással. Növeld az ellenállást 1-4 fokozattal, vagy amíg keményebben dolgozol, mint a bemelegítő tempód esetében. Érezned kell, hogy edzel, de egy beszélgetés még nem szabad, hogy gondot okozzon. Ez lesz az alap tempód.
 • Növeld az ellenállást és/vagy a tempód újra, míg kevéssel már nehezebbnek érzed, mint az alap tempód esetében.
 • Csökkentsd az ellenállást és a tempót vissza az alap szintre.
 • Növeld az ellenállást és/vagy a tempód újra, míg kevéssel már nehezebbnek érzed, mint az alap tempó esetében érezted.
 • Csökkentsd az ellenállást vagy tempót egy kényelmes szintre a levezetéshez.
 • Teljes edzésidő: 20 perc


Haladási ütem az edzéstervvel

 • Amikor már 20 percig tudod végezni az edzést, haladj tovább egy újabb öt perces szakasszal, amiben három percet alap tempón, kettőt pedig egy nehezebb szinten tekersz. Csináld legalább egy hétig, vagy amíg hozzá nem szoksz. Ezután adj hozzá még három perc könnyedebb erőkifejtést és két perc nehezebb intervallumot, hogy feltornázd a teljes időd 30 percre.
 • Amikor már 30 percnyi edzést végzel, elérted a minimum ajánlott napi mozgásmennyiséget. Innen aztán elkezdhetsz tovább építkezni.
 • Nem muszáj csak a szobakerékpárral dolgoznod. Jól jársz, ha többféle aktivitást végzel edzésként, hogy elkerüld az adott izmok túlterhelésével járó kellemetlen sérüléseket. Próbálj ki egy kezdő edzéstervet futópadra, vagy ellipszis trénerre. Heti három rövid kardió edzés kiváló kezdés állóképességet építeni és kalóriát égetni.

Válogass minőségi szobakerékpár kínálatukból! Irány a szobakerékpár áruháza (LINK)

Nordictrack kerékpárok